Anticonceptie

Bron Verloskunde - Spiraalplaatsen 1

WELKOM BIJ VERLOSKUNDIGENPRAKTIJK DE BRON!

Je overweegt om een spiraal te laten plaatsen. Met deze pagina willen we je graag meer informatie geven zodat je een goede keuze kunt maken. 

In onze praktijk is het mogelijk om door de verloskundige een spiraal te laten plaatsen.

Wat is een Spiraal ?

Een spiraal is een buigzaam kunststof ankertje (ongeveer 24mm lang) wat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Er zitten twee draadjes aan vast die zich buiten de baarmoeder bevinden. Deze draadjes maken het mogelijk om het spiraal later weer te verwijderen. Het spiraal is één van de meest veilige en betrouwbare vormen van anticonceptie voor de langere termijn.

Welke soorten spiralen worden geplaatst?

Er zijn verschillende soorten spiralen die geplaatst kunnen worden.

Koperspiraal

T-safe spiraal: Dit is een hormoonvrije koperspiraal die 10 jaar lang betrouwbaar is. Deze spiraal kost ongeveer €70,-.

Het koper in het spiraal voorkomt op twee manieren een zwangerschap: Koper maakt de mannelijke zaadcellen inactief. Daardoor zijn ze niet of nauwelijks in staat om een eicel te bevruchten. Daarnaast maakt koper het slijmvlies van de baar- moeder ongeschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel.

Hormoonspiraal

• Mirena spiraal: Dit is een hormoonhoudend spiraal en is 5 jaar lang betrouwbaar. Deze spiraal kost ongeveer €150 ,-.

• Kyleena spiraal: Dit is een hormoonhoudend spiraal en is 5 jaar lang betrouwbaar. Deze spiraal kost ongeveer €150,-.

Het hormoonspiraal werkt plaatselijk in de baarmoeder door afgifte van hormonen. De werkzame stof in beide spiralen is levonorgestrel. Het grootste verschil tussen Mirena en Kyleena is de hoeveelheid levonorgestrel. De Mirena bevat to- taal 52mg t.o.v. Kyleena 19,5mg. De stof levonorgestrel zorgt ervoor dat het baar- moederslijmvlies niet meer (of in mindere mate) wordt opgebouwd en het baar- moederhalsslijm wordt verdikt. Dit samen voorkomt dat een eicel en een zaadzel met elkaar in contact komen. Hierdoor wordt een bevruchting voorkomen. Daar- naast worden de zaadzellen door de afgifte van het hormoon levonorgestrel minder beweeglijk. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt.

Belangrijk om te weten is dat het hormoonspiraal geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is het goed om te weten dat bij gebruik van het hormoonspiraal je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Vrouwen tot 21 jaar krijgen het spiraaltje vergoed uit de basisverzekering. Vanaf 21 ver- valt deze vergoeding en heb je een aanvullende verzekering nodig die de kosten van een spiraaltje (deels) vergoedt.

Ik wil een spiraaltje, en nu?

Voordat je voor een afspraak komt, zullen we je een vragenlijst toesturen. Deze mag je invullen en terugsturen of afgeven op de praktijk. Naar aanleiding van deze vragenlijst hebben we telefonisch contact om eventuele bijzonderheden door te nemen en te bekijken welke spiraal het beste bij je past. Hierna maken we een afspraak voor de plaatsing.

Hoe krijg ik een recept of een spiraal?

We werken samen met het anticonceptieportaal. Wij schrijven online een recept voor je uit voor het spiraal. Je ontvangt hierna een linkje om de spiraal te betalen. Nadat de betaling is ontvangen wordt jouw spiraal opgestuurd naar onze praktijk. Zo weten we zeker dat je de juiste spiraal hebt en deze tijdig ont- vangen is. Indien gewenst kun je ook een recept krijgen van ons en hiermee zelf naar de apotheek gaan.

Hoe verloopt een spiraalplaatsing?

1. Voordat we het spiraal plaatsen, wordt met een echo gekeken hoe de baarmoeder precies ligt. Deze informatie zorgt voor een soepele plaatsing van het spiraal. Met behulp van een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond zichtbaar gemaakt.

2. Daarna wordt de baarmoeder met een sonde opgemeten en kan het spiraal worden ge- plaatst. Aan het uiteinde van het spiraal zijn twee dunne draadjes bevestigd, die na het inbrengen op de juiste lengte worden afgeknipt. De draadjes maken het mogelijk om het spiraal later weer te verwijderen. Het plaatsen van het spiraal duurt een paar minuten.

3. Direct na het plaatsen wordt er nogmaals een controle-echo gemaakt om te kijken of het spiraal goed in de baarmoeder zit. Het is normaal dat je na een spiraal plaatsing onaangename menstruatiekrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onder- buik. Dit is meestal van korte duur en je mag hiervoor pijnstillers gebruiken. Daarbij kan je de eerste drie tot vier maanden wat onregelmatig bloedverlies, meer buikkrampen en/of extra bloedverlies hebben. Dit is normaal en gaat in de meeste gevallen vanzelf over.

Bron Verloskunde - Spiraalplaatsen 3

Hoe kun je een afspraak maken voor een spiraalplaatsing?

Een afspraak voor een spiraalplaatsing maak je bij Bron Verloskunde. Gebruik de contactgegevens of vul het contactformulier onderaan de pagina in.

Locatie Diessen 06-50805262 
info@bronverloskunde.nl

Locatie Oisterwijk 06-19854003
oisterwijk@bronverloskunde.nl

Bel of mail ons als je een afspraak wil maken. Je kunt de afspraak ook inplannen tijdens de nacontrole.
Een spiraal kan geplaatst worden vanaf 10 weken na een vaginale bevalling. Of vanaf 12 weken na een keizersnede. Je kunt op elk moment van je cyclus een spiraal laten plaatsen. Plaatsing tijdens of net na je menstruatie heeft de voorkeur, maar is niet noodzakelijk. Indien je nooit eerder een spiraal hebt laten plaatsen, kan het prettig zijn om iemand mee te nemen. Baby’s in autostoeltje of wandelwagen mogen ook mee, kleine kinderen niet.

Wat zijn de kosten van een spiraalplaatsing?

De plaatsing van een spiraal kost ongeveer €68,-. Dit bedrag wordt door de Bron rechtstreeks gedeclareerd bij je zorgverzekeraar. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar niet alle kosten vergoedt of dat een deel van je eigen risico afgaat. Dit verschilt per verzekering.

Nacontrole

Direct na de spiraalplaatsing wordt er met een echo gecontroleerd of het spiraal juist geplaatst is. Daarbij wordt een nacontrole 6 weken na de plaatsing geadvi- seerd.

We maken dan wederom een echo en kijken of het spiraal nog steeds goed zit. Deze controle wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten van deze nacontrole zijn 30 euro.

Bij de plaatsing wordt besproken of je van deze nacontrole gebruik wil maken. De eerste 6 maanden na plaatsing is er een hele kleine kans dat je baar- moeder het spiraal uitstoot. Mocht je twijfels hebben of je spiraal nog wel goed in je baarmoeder zit, dan mag je natuurlijk altijd contact opnemen.

Bron Verloskunde - Spiraalplaatsen 2

Contact opnemen