Zelf regelen

Kraamzorg

Voor hulp tijdens en na de bevalling moet de kraamzorg al vroeg in de zwangerschap afgesproken worden. Doe dit bij voorkeur vóór 12 weken zwangerschap. Kraamzorgbureaus in de regio:

  1. De Acht Zaligheden: (Oost- west- middelbeers, Diessen en Hilvarenbeek: 06-13 59 36 04, www.deachtzaligheden.nl)
  2. Lunavi (Voorheen Thebe): (Alleen Tilburg e.o: 013-3032500, www.lunavi.nl)
  3. VDA: (Gehele werkgebied: 088 – 11 67 900, www.kraamvda.nl )
  4. Homecare: (Gehele werkgebied: 040 – 206 44 44, www.kraamzorg-homecare.nl)
  5. Welkom kraamzorg (Haaren en Helvoirt 0900-22 000 66 www.welkomkraamzorg.nl)
  6. IVT kraamzorg (Oisterwijk, Haaren, Helvoirt en Berkel-Enschot 073-631 23 42 www.ivtkraamzorg.nl
  7. PRYL kraamzorg (Oisterwijk, Haaren, Helvoirt en Berkel-Enschot 0411-700208 www.pryl.nl)

huisarts

Zodra je weet dat je zwanger bent, mag je dit doorgeven bij je huisarts. Een telefoontje is genoeg. Hierdoor kan hij/zij hier direct rekening mee houden indien je in de zwangerschap op controle komt of wanneer je bijvoorbeeld medicatie nodig hebt.

verzekering

Geef aan je zorgverzekering door dat je zwanger bent. In de meeste gevallen krijg je dan automatisch een kraampakket opgestuurd.

zwangerschapscursus

Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Dit kan met en zonder partner. Het cursusaanbod is breed, variërend van zwangerschapsgym tot haptonomie. Op onze praktijk kun je aanvullende informatie krijgen over de verschillende zwangerschapscursussen in de regio.

erkenning en ouderlijk gezag

Wanneer je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap hebt, is ‘erkenning van de ongeboren vrucht’ niet nodig, dit is dan namelijk vanzelf geregeld. Indien je samenwonend bent en jullie kindje de achternaam van de vader krijgt, is het wèl belangrijk om het kindje tijdens de zwangerschap al te erkennen. Verstandig is om dit vóór de 24e zwangerschapsweek geregeld te hebben. Om het kind te kunnen erkennen moeten jullie samen tijdens de zwangerschap naar de afdeling burgerzaken van je gemeente om de akte van erkenning te ondertekenen. Het ouderlijk gezag kun je na de bevalling laten vastleggen. Klik hier voor actuele informatie over erkenning.

ziekenhuisbevalling

Onze praktijk begeleidt ziekenhuisbevallingen (ook wel poliklinische bevallingen genoemd) in maarliefst drie ziekenhuizen: Maxima Medisch Centrum te Veldhoven, Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis te Tilburg en het Jeroen Bosch Ziekenhuis te ‘s Hertogenbosch. Indien je in het ziekenhuis wenst te bevallen, hoef je je hiervoor in het betreffende ziekenhuis niet aan te melden. Wèl is het verstandig om in de zwangerschap een ponsplaatje te laten maken, zodat je persoonlijke gegevens in het ziekenhuis bekend zijn ten tijde van de bevalling. Hiernaast is het in het Elisabeth Ziekenhuis ook mogelijk om in het kraamhotel te bevallen.Voorbereiding thuis

Vanaf 37 weken zwangerschap moet je bed op hoogte zijn. Het bed hoort minimaal 80 cm hoog te zijn als ideale werkhoogte voor de verloskundige en de kraamverzorgster. Bedverhogers (klossen) kun je lenen bij de uitleen van de Thuiszorgwinkel. Ook als je niet thuis bevalt, moet je deze verhogers in huis hebben. Het is verstandig een ziekenhuiskoffertje klaar te zetten, ook bij een geplande thuisbevalling. Tip: oefen alvast met het plaatsen van het autostoeltje in de auto!

kinderdagverblijf

Wanneer je graag wil dat je kind naar een kinderdagverblijf gaat na je verlofperiode moet je dit vaak al vroeg in de zwangerschap regelen. Soms is er sprake van wachtlijsten. Kijk op internet voor adressen.

Waarom de Bron?