Kinderwens

Foliumzuur in het kort

Foliumzuur zorgt ervoor dat een foetus zich goed kan ontwikkelen. Begin met foliumzuur minimaal 4 weken voor de bevruchting. Slik elke dag een tablet foliumzuur van minimaal 0,4mg. Je mag met foliumzuur stoppen als je 10 weken zwanger bent, maar langer slikken mag ook. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een grote groep zwangeren niet genoeg foliumzuur opneemt uit de voeding gedurende de hele zwangerschap.

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine (vitamine B11), die je normaal gesproken voldoende binnenkrijgt doordat veel voedingsmiddelen foliumzuur bevatten. Aan het begin van je zwangerschap heb je echter extra foliumzuur nodig. Het eten van veel voedingsmiddelen met foliumzuur is dan niet genoeg. Om voldoende foliumzuur binnen te krijgen is het aan te raden om iedere dag een tablet foliumzuur te slikken van 0,4-0,5 mg per dag.
Het is belangrijk om al 4 weken vóórdat je zwanger wil raken te beginnen met het slikken van foliumzuur, omdat het ongeveer 4 weken duurt voordat er voldoende van in je lichaam aanwezig is. Het is dus aan te raden om met foliumzuur te beginnen een maand voordat je gaat stoppen met de pil of andere anticonceptie. Blijf foliumzuur slikken tot in ieder geval je 10e zwangerschapsweek. Als het niet meteen lukt om zwanger te raken is het goed om foliumzuur te blijven slikken, dit is namelijk niet schadelijk.

Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is namelijk erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin na een positieve zwangerschapstest wel zo snel mogelijk met foliumzuur.

Bepaalde situaties, zoals neurale buisdefecten in de familie, een bepaald medicijngebruik of diabetes kunnen een verhoogde kans geven op een kindje met een neurale buisdefect. Voor deze vrouwen is het belangrijk dat zij de eerste 10 weken een verhoogde dosis foliumzuur slikken, wat niet zonder recept verkrijgbaar is. Voor een persoonlijk advies kan je bellen voor een afspraak.

Neurale buisdefecten

Foliumzuur verlaagt de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij het ongeboren kindje, zoals een open ruggetje en andere sluitingsdefecten. Deze aandoeningen worden ook wel neurale buisdefecten genoemd

De neurale buis is bij een ongeboren kindje het begin van het ruggenmerg en van de hersenen. De neurale buis ontstaat al in de derde week na de bevruchting. Als er iets fout gaat bij de aanleg van de neurale buis, ontstaan er afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen. Dit kan leiden tot een open ruggetje of een open schedel. De kans dat je een kindje krijgt met een neurale-buisdefect is erg klein. Door foliumzuur te slikken maak je deze kans nóg kleiner.

Waar koop je foliumzuur?

Je kunt foliumzuur zonder recept kopen bij een drogist of apotheek. Het slikken van een tablet van 0,4 milligram per dag is voldoende, maar het is geen probleem om tabletten van 0,5 milligram foliumzuur te slikken. Ook kun je multivitaminen slikken speciaal geschikt voor zwangeren. Deze preparaten bevatten naast foliumzuur nog veel aanvullende vitamines. Welk merk foliumzuur of vitamine je koopt, maakt niets uit.

Kinderwensconsult

Op het moment dat je overweegt zwanger te worden, zijn er al een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan gezond eten, voldoende (water) drinken, niet (mee)roken, liever geen alcohol of dit beperken, geen drugs, goede nachtrust en natuurlijk voldoende lichaamsbeweging. Het wordt wel eens vergeten maar: dit geldt ook voor je partner!Tevens is het zinvol om voor je zwangerschap al advies te vragen. We noemen dit preconceptioneel advies, ofwel een kinderwensconsult. Zo kun je informatie krijgen over een eventueel verhoogd risico op een kind met een aangeboren afwijking of op complicaties in de zwangerschap.

Tijdens dit consult wordt er uitvoerig gevraagd naar eventuele afwijkingen in je familie en in die van je partner. Ook krijg je adviezen over voeding of leefstijl. Soms is het raadzaam om, voordat je zwanger bent, onderzoek te doen naar dragerschap van bepaalde ziektes.

In sommige gevallen kan het belangrijk zijn om een bezoekje te brengen aan een geneticus (genetische counseling, bijvoorbeeld in geval van erfelijke aandoeningen in de familie). Het is goed om informatie in te winnen als je een kinderwens hebt. Ook al duurt het misschien nog wel even voordat je echt zwanger wilt worden. Wil je meer informatie: ga dan eens naar www.zwangerwijzer.nl en doe de test.

Het kan ook zijn dat je al een tijdje probeert zwanger te raken en dat het helaas niet lukt. Neem dan altijd contact op met de huisarts, hij/ zij kan je hierover informeren en hiermee verder helpen of eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog. Kijk ook eens op: www.kinderwens.nl.

Waarom de Bron?