Borstvoeding

borstvoeding

Borstvoeding is het beste voor je kindje. Moedermelk bevordert een gezonde groei en ontwikkeling en beschermt bovendien tegen veel ziekten. Weet jij hoe wonderbaarlijk moedermelk is? Klik hier om een mooi filmpje te bekijken.

voordelen voor je kindje

  1. Colostrum (eerste borstvoeding) zorgt voor snelle lozing van meconium waardoor het kindje zijn afvalstoffen beter kwijt kan.
  2. Colostrum bevat zeer veel antistoffen. Hierdoor is er een verkleinde kans op o.a. maag-, darm-, luchtweginfecties.
  3. De samenstelling van de borstvoeding is afgestemd op de behoefte van het kind.
  4. Borstvoeding verkleint de kans op de ontwikkeling van allergieën, zoals: voedselallergieën, astma en eczeem
  5. Borstvoeding verkleint de kans op wiegendood
  6. Op latere leeftijd is er minder kans op overgewicht, minder kans op suikerziekte en minder kans op hart- en vaatziekten ten op zichte van kindjes die flesvoeding gehad hebben.
  7. De moedermelk smaakt iedere dag anders, afhankelijk van wat de moeder eet. Hierdoor leren baby’s al vroeg verschillende smaken kennen.
  8. Er is een betere spraakontwikkeling door actiever gebruik van kaak en tongspieren

voordelen voor jezelf

  1. Je herstelt sneller na de bevalling en de baarmoeder is sneller terug op zijn plek
  2. Je bent sneller terug op je gewicht
  3. De oxytocine die vrijkomt verlaagt de bloeddruk en vermindert het stresshormoon.
  4. Je hebt een kleinere kans op borstkanker en reumatoïde artritis
  5. Borstvoeding is gratis, altijd voorradig en altijd op de juiste temperatuur

nadelen

  • De eerste periode vergt het extra tijd om het te leren en om de voeding goed op gang te krijgen.
  • Je ziet niet letterlijk wat er naar binnen gaat. Je kindje geeft zelf aan wanneer hij/zij genoeg heeft. Sommige ouders ervaren dit als nadeel.
  • Alleen de moeder kan het kind voeden. Wat hier een oplossing voor kan zijn is de melk afkolven en de afgekolfde melk in een flesje geven.
  • Het vergt soms wat organisatie, zeker tegen de tijd dat je weer moet gaan werken om een voorraadje op te bouwen. Belangrijk om te weten is dat je maarliefst 25% van je werktijd mag besteden aan borstvoeding geven of kolven. Het is belangrijk dit in de zwangerschap al met je werkgever te bespreken.

investeren

Op enkele uitzonderingen nagelaten kan iedereen borstvoeding geven. In het begin kost dit echter wel tijd en energie. In de kraamweek is de kraamverzorgster er voor je om je te begeleiden bij het proces van borstvoeding. De eerste dagen na de bevalling leg je je kindje vaak aan de borst. Door het zuigen, stimuleert je kindje de aanmaak van melk waardoor de borstvoedingsproductie op gang zal komen. Soms is het nodig om gedurende een korte periode te kolven, wij zullen dit dan met je bespreken. Door het kindje in de eerste week regelmatig te wegen, weten we of hij/zij genoeg binnenkrijgt en of de productie goed op gang is gekomen. Ook kunnen we dit zien aan de hoeveelheid en de kleur van de poep- en plasluiers, de temperatuur en de kleur van de huid van het kindje. Je leert je kindje al snel kennen en vanzelf ga je ervaren dat wanneer hij/zij goed aan de borst gedronken heeft, hij/zij een aantal uren voldaan en tevreden is.

stuwing

Stuwing is een verschijnsel dat op de derde tot de vijfde dag na de bevalling optreedt door het vollopen van de borsten met melk. De bloedvaten gaan ook extra werken om de ingrediënten voor de melk aan te voeren. De borsten kunnen dan hard en vol aanvoelen wat pijnlijk kan zijn. Door ze regelmatig goed leeg te laten drinken zal de stuwing verminderen en binnen 1-2 dagen verdwijnen. De kraamverzorgster geeft je in deze periode aanvullende tips en adviezen.

Kloven

Kloven komen soms voor (met name in de eerste week) wanneer je niet goed aanlegt, of wanneer je een heel gevoelige huid hebt. Laat na de voeding de borst goed aan de lucht drogen voordat je je bh weer aandoet. Soms helpt het om een druppel borstvoeding op de tepel te smeren voordat je deze laat drogen. Voor het voorkomen behandelen van tepelkloven, zijn er ook tepelcrèmes verkrijgbaar bij iedere drogist.

Vitaminen

Wij adviseren je om de baby vanaf de 8e dag 150 microgram vitamine K  (alleen bij borstvoeding) en 10 microgram vitamine D (zowel bij borstvoeding als flesvoeding) te geven. Deze vitaminen zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist.

kort tongriempje

Sommige baby’s hebben als ze geboren worden een erg kort tongriempje. Behalve dat dit op latere leeftijd tot moeilijkheden kan leiden, is het riempje soms ook te kort om effectief te kunnen drinken aan de borst (of aan de fles). Als eenmaal is vastgesteld dat het te korte tongriempje het effectieve drinken aan de borst of fles belemmert, kan dit probleem door een kleine en eenvoudige ingreep snel opgelost worden. Wanneer er twijfel is over het tongriempje zal de kraamverzorgster of verloskundige dit met je bespreken. Klik hier voor aanvullende informatie.

Waarom de Bron?