Controles

Controles

Na de bevalling komen wij, als supervisor van de kraamverzorgende en als eindverantwoordelijke, nog een aantal keren bij je thuis. We houden in de gaten hoe het medisch en psychisch met jou en de baby gaat en adviseren waar nodig de kraamverzorgende en de kraamvrouw. In het algemeen houden wij het herstel van de moeder en de eerste ontwikkeling van het kind in de gaten. Uiteraard bespreken we de bevalling met je, beantwoorden je vragen, en bespreken het verdere verloop van het herstel van je lichaam. We ronden het kraambed, afhankelijk van de situatie, rond de 8e-10e dag af waarna we de zorg overdragen aan het consultatiebureau.

na de eerste week

De zorg voor de moeder valt onder onze zorg tot 6 weken na de bevalling. Als je veel bloed verliest, koorts hebt in relatie met het kraambed of andere vragen hebt, kun je ons bellen voor advies.

vitaminen

Als je borstvoeding geeft krijgt je baby vanaf de 8e dag gedurende de eerste 3 maanden elke dag 150 microgram vitamine K. Vanaf de 8e dag wordt voor een goede botontwikkeling ook dagelijks 10 microgram vitamine D voor de baby geadviseerd (bij zowel borst- als flesvoeding).

bloedverlies

Bloedverlies kan nog gedurende 4-6 weken na de bevalling doorgaan en kan soms iets meer worden als je weer meer gaat doen. Als je veel blijft vloeien, moet je de verloskundige bellen. Je menstruatie komt vanzelf weer op gang. Bij flesvoeding gebeurt dit ongeveer na 4 tot 8 weken. Indien je borstvoeding geeft, komt je menstruatie vaak pas weer op gang als je afbouwt of stopt met borstvoeding geven.

anticonceptie

Ondanks dat er nog geen menstruatie is, kun je kort na de bevalling al weer vruchtbaar zijn. Denk daarom goed na over de anticonceptie die je wil gaan gebruiken. Wil je een definitieve vorm van anticonceptie omdat je zeker weet dat je geen kinderen meer wilt of wil je een tijdelijke vorm ter overbrugging van een definitieve beslissing. Aan het einde van de kraamweek en met de nacontrole zullen we dit met je bespreken. Voor meer informatie, kijk op www.anticonceptie.nl.

consultatiebureau

De gemeente geeft na de geboorteaangifte bij de Burgelijke Stand, de geboorte van je kind door aan het consultatiebureau. De verpleegkundige van de JGZ (Jeugd Gezondheids Zorg) zal je na de eerste week bellen voor een afspraak bij je thuis. Het team van het consultatiebureau neemt de zorg voor de baby dan van ons over. Zij houden de groei en ontwikkeling van het kind in de gaten, geven het kind vaccinaties tegen kinderziektes en kun je hier uiteraard terecht met al je vragen over huilen, voeding, krampjes, gewicht, ontwikkeling, etc.

naar buiten

Naar buiten gaan met je kindje is prima, mits je kind overdag een stabiele temperatuur heeft zonder kruik. Kleed je kindje afhankelijk van het weer goed aan, maar niet te warm. Als er een groot verschil is tussen de binnen- en de buitentemperatuur kun je eventueel de kinderwagen voorverwarmen met kruiken. Ga echter nooit aan de wandel met kruiken in de wagen. Tijdens de kraamweek kunnen we dit met je bespreken.

Nacontrole

Ongeveer 6 weken na de bevalling kom je bij ons op nacontrole. Tijdens deze controle blikken we terug op je zwangerschap, bevalling en kraamtijd.
Aan de hand van een aantal vragen bekijken we of je goed bent opgeknapt na de bevalling. We controleren je bloeddruk en geven indien gewenst voorlichting over anticonceptie. Indien nodig controleren we de hechtingen en bekkenbodem. Mogelijk heb je nog bepaalde klachten en kunnen we je indien nodig adviseren of doorverwijzen. Ook geven we tijdens de nacontrole advies over het oppakken van sporten en krijg je advies t.a.v. een eventuele volgende zwangerschap en bevalling.
Doorgaans plannen we de nacontrole bij de verloskundige die je bevalling heeft begeleid. Zo kun je met haar terugblikken op de bevalling en eventuele vragen stellen.
Tijdens de nacontrole horen we graag of je tevreden bent geweest over onze zorg en of er eventuele zaken zijn geweest die je graag anders had gezien.
Hoewel deze controle specifiek voor jou is bedoeld, vinden we het altijd erg leuk als we jullie kindje nog eens mogen bewonderen!

Waarom de Bron?