Adviezen

voeding

  • Tijdens de zwangerschap is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Probeer zoveel mogelijk verse dingen te eten.
  • Veel drinken is belangrijk: zo’n 2-3 liter per dag. Lijnen wordt afgeraden.
  • Vitamines en mineralen zitten veel in verse groenten en fruit, was deze wel goed voor gebruik.
  • Als je zwanger bent, mag je geen rauw vlees of orgaanvlees eten.
  • Vis is gezond, maar het moet wel vers zijn (dus of diepgevroren of bij een viswinkel). In vis zitten vetzuren die belangrijk zijn voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen. Het voedingscentrum raadt zwangeren vrouwen aan niet meer dan twee keer per week vette vis te eten omdat er ook schadelijke dioxinen in vis zitten. Het wel eten van vis, is dus beter dan het niet eten. Als je je maar houdt aan de beperking van niet meer dan twee keer per week.
  • Producten gemaakt van rauwe melk mag je niet eten. (Kazen gemaakt van gesteriliseerde of gepasteuriseerde melk mag je gewoon eten, alleen de kazen van rauwe melk niet. Dit staat op de verpakking: ‘au lait cru’)
  • Kijk hier op de site van het Voedingscentrum voor aanvullende voedingstips.

toxoplasmose

Deze parasiet kan voorkomen in rauw vlees. Maar ook in uitwerpselen van katten. Wees dus voorzichtig met schoonmaken van kattenbak en met het werken in de tuin. Draag handschoenen en na afloop altijd goed je handen wassen.

vitaminen

Wanneer je zwanger bent is het nodig om gedurende de eerste 10 weken van de zwangerschap foliumzuur te slikken en de gehele zwangerschap vitamine D. Wanneer je voldoende gezond en gevarieerd eet, volstaat het om alleen foliumzuur en vitamine D als aanvulling te slikken. Echter is het bekend dat veel zwangeren niet aan de benodigde hoeveelheden vitamines en mineralen komen. Indien je hier over twijfelt, is het verstandig om multivitaminen voor zwangeren te slikken, welke bij iedere drogist of apotheek verkrijgbaar zijn. Een multivitamine mag je de gehele zwangerschap en eventueel borstvoedingsperiode slikken en bevat naast de benodigde hoeveelheden foliumzuur en vitamine D nog een heleboel aanvullende vitamines. Indien je vragen over het gebruik van vitamines hebt, kun je hiervoor bij ons terecht.

Roken

Roken heeft een bewezen schadelijk effect op de doorbloeding van de placenta en daarmee dus ook op de zuurstofvoorziening van de baby. Kinderen worden daardoor vaker geboren met een (te) laag geboortegewicht. Ook het risico op het voortijdig breken van de vliezen, een vroeggeboorte, en het loslaten van de placenta is groter. Tevens is er een grotere kans op wiegendood en zijn kinderen tijdens eerste levensjaren vaker ziek, met name klachten m.b.t. de luchtwegen. Stop al met roken als je zwanger wilt worden en doe dit, als je partner ook rookt, samen! Ben je al zwanger, stop dan direct helemaal met roken. Ook meeroken is schadelijk voor je kindje.
We begrijpen dat het erg moeilijk is om te stoppen met roken. Maar dit hoef je niet alleen te doen, je kunt hiervoor hulp zoeken via de huisarts. Uiteindelijk gaat het om de gezondheid van jou en je baby!
Klik hier voor aanvullende informatie. Klik hier om een filmpje te bekijken over roken in de zwangerschap.

Drugs

Effecten van drugsgebruik tijdens de zwangerschap zijn soms tot op late leeftijd nog bij het kind te zien. Het kind kan achterstand vertonen op het gebied van intelligentie, emoties en motoriek, maar ook van sommige lichamelijke afwijkingen kan het kind zijn hele leven last blijven houden. Gebruik in zwangerschap van zowel hard- als softdrugs wordt daarom ten strengste afgeraden!
Klik hier voor aanvullende informatie.

Alcohol

Alcohol tijdens zwangerschap en borstvoeding is bewezen schadelijk voor het kindje en wordt daarom ten strengste afgeraden!​
Klik hier voor aanvullende informatie.

infectieziekten

Kom je in aanraking met kinderziekten als rode hond, waterpokken, vijfde ziekte of cytomegalie-virus (CMV) in je zwangerschap neem dan direct contact op met ons of met je huisarts. Belangrijk is om te weten of je deze ziekte al eens hebt doorgemaakt of dat je er voor bent ingeënt. Meld het ook bij je volgende bezoek aan ons.
Klik hier voor aanvullende informatie.

medicijnen

Medicijnen kunnen via de placenta bij het kindje komen en zijn vaak schadelijk. Het gebruik van medicijnen wordt daarom vaak afgeraden. Indien is toch nodig is medicijnen te gebruiken, is dit altijd op advies van een (huis)arts. Paracetamol is de enige pijnstiller die je mag gebruiken in de zwangerschap. Voor verdere vragen op het gebied van medicijnen in de zwangerschap kan je terecht bij de huisarts. Overleg bij gebruik van medicatie altijd met je huisarts en/of met ons of hiermee doorgegaan of begonnen kan worden.

sport

Sporten mag je in principe de hele zwangerschap, zolang dit nog prettig voelt. Sterker nog, het is zelfs goed voor je! Je lichaam geeft vanzelf aan wanneer je een stapje terug moet gaan doen. Kijk wel uit voor gevaarlijke sporten zoals paardrijden, kickboksen en skiën. Het risico dat je valt of gewond raakt is bij deze sporten groter. Duiken mag niet in de zwangerschap.

Waarom de Bron?