Poliklinisch

poliklinisch bevallen

Je kunt er ook voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Er is dan geen medische noodzaak, je vindt het gewoon prettiger om in het ziekenhuis te bevallen. De bevalling wordt door ons begeleid en er is geen gynaecoloog of kinderarts aanwezig. Afhankelijk van zorgverzekering en/of aanvullende verzekering kan er voor de poliklinische bevalling een eigen bijdrage van 200 tot soms 400 euro worden gerekend. Het is dus verstandig dit vantevoren te checken bij je zorgverzekeraar.

Ziekenhuizen

Wij doen poliklinische bevallingen in drie ziekenhuizen. Je kunt met ons zowel in de kraamhotels als op de verloskamers bevallen.

  • Maxima Medisch Centrum (MMC-v) in Veldhoven
  • Elisabeth/Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg
  • Jeroen Bosch ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch

Kraamhotel

Naast de mogelijkheid om poliklinisch te bevallen is er in het elisabeth ziekenhuis een kraamhotel. Ook hier kun je voor kiezen, er is dan geen medische noodzaak. In het kraamhotel hebben ze bevalkamers met bevalbaden. Het is mogelijk om in het bevalbad de weeën op te vangen maar ook om hierin te bevallen.

medium risk

Soms vinden wij het noodzakelijk dat je in het ziekenhuis bevalt onder onze begeleiding. Een voorbeeld hiervan is als je bij de vorige bevalling teveel bloed hebt verloren of als de placenta er toen niet vanzelf uitkwam. Dit wordt een medium-risk bevalling genoemd. Ook een te hoog BMI (Body Mass Index) is een reden om in het ziekenhuis te bevallen.

voorbereiding thuis

Bij een poliklinische bevalling zul je een groot deel van je bevalling thuis doorbrengen. Dit betekent dat wij je gedurende het eerste deel van je baring thuis zullen onderzoeken.Wij vinden het daarvoor noodzakelijk dat je vanaf 37 weken thuis op de slaapkamer een beetje werkruimte voor ons maakt, je bed omhoog hebt (minimaal 80 cm van de grond tot de bovenrand matras) en het kraampakket klaar hebt staan.

verloop bevalling

Geheel afhankelijk van de snelheid en het verloop van de baring ga je met ongeveer 4-5 cm ontsluiting naar het ziekenhuis. Wij bellen dan naar het ziekenhuis waar je wilt bevallen met de vraag of er een verloskamer beschikbaar is. Vervolgens zullen we samen met jullie naar het ziekenhuis rijden en daar het vervolg van de bevalling begeleiden. Een kraamverzorgster of verpleegkundige van het ziekenhuis assisteert ons tijdens de bevalling.

overdracht aan gynaecoloog

Indien er een complicatie of een verhoogd risico optreedt bij de bevalling zijn wij genoodzaakt de zorg over te dragen aan een verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis. Er is dan sprake van een medische indicatie.

Naar huis

Indien de bevalling in het ziekenhuis goed verloopt, mag je kort hierna naar huis. Indien er sprake is van een medische indicatie kan het zijn dat je enkele dagen met je kindje op de kraamafdeling verblijft.

inhoud vluchttas

Wat neem je mee naar het ziekenhuis:

  • Het mapje met daarin al je zwangerschapsgegevens
  • Eventueel T-shirt voor de bevalling, pyjama, schone kleren, slippers, toiletspullen
  • Kleertjes voor de baby (rompertje, broekje, truitje, sokjes, mutsje, jasje)
  • Autostoeltje (Maxi Cosi) en een dekentje/omslagdoek
  • Fototoestel
  • Ponsplaatje van het ziekenhuis
  • Telefoon + oplader
  • Muntje van €1,- en €2,- voor de rolstoel 

Waarom de Bron?