Echo’s

Echo's

Karin, Pascalle en Triske zijn alledrie opgeleid als echoscopiste. Hierdoor is het mogelijk voor iedere zwangere om alle niet-medische echo’s in onze eigenpraktijk te laten maken. Dit kan op onze hoofdlocaties in Diessen en Oisterwijk. Met niet-medische echo’s worden vitaliteitsecho’s (7-10 weken), termijnecho’s (10-12 weken) en groei- en liggingsecho’s (30-35 weken) bedoeld. Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho en de liggingsecho worden in onze eigen verloskundigenpraktijk gemaakt. Uiteraard krijgen jullie een foto mee van jullie kindje!

Echo's

Vitaliteitsecho (7-10 weken)

De vitaliteitsecho wordt gemaakt rond 8 weken zwangerschap. Het doel van deze echo is beoordelen of de zwangerschap er in aanleg goed uit ziet. Omdat de zwangerschap nog in een vroeg stadium is, is deze echo inwendig. Door middel van een inwendige echo kunnen we het kleine vruchtje toch al scherp in beeld brengen. Indien we hartactie zien, betekent dat voor nu dat het er goed uit ziet! Verder meten we het vruchtje op en kunnen we aan de hand hiervan een schatting geven van je zwangerschapsduur. bij een inwendige echo is het fijn indien je blaas leeg is. Hierdoor krijgen we een scherper beeld

Termijnecho (10-12 weken)
De termijnecho wordt bij een zwangerschapsduur van 10-12 weken verricht. Deze echo is in principe uitwendig, maar soms is de baarmoeder nog niet goed genoeg zichtbaar en maken we de echo alsnog inwendig. Het doel van de termijnecho is het definitief vaststellen van de uitgerekende datum. Dit doen we door het kindje opnieuw op te meten en te bereken hoever je precies zwanger bent. Ook bij deze echo kun je zelf het hartje duidelijk zien kloppen.

20 weken echo (SEO)
Rond de 20e week van de zwangerschap kun je als zwangere een echo-onderzoek  (het structureel echoscopisch onderzoek) laten doen. Het doel van deze medische echo is om  een open rug of een open schedel op te sporen. Hiernaast kunnen ook nog andere aangeboren afwijkingen worden gezien bij jullie kindje.

In Nederland wordt ongeveer 3% van de kinderen geboren met een aangeboren afwijking. Een deel van deze afwijkingen kan worden opgespoord met een structurele echo. De uitslag geeft geen garantie op een gezonde baby. Tijdens deze echo wordt ook de groei van de baby gemeten, de locatie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Het is nog onvoldoende onderzocht of echoscopie veilig gebruikt kan worden in de zwangerschap. Een klein aantal onderzoekers hebben de mening dat het gebruik van geluidsgolven op klein niveau toch invloed kan hebben op de ontwikkeling van de baby. Echoscopie valt hedendaags onder de reguliere onderzoeken in de verloskunde en is een laagdrempelig ingezette onderzoeksmethode. Indien je kiest om dit onderzoek te laten uitvoeren kun je, als dit gewenst is, vragen of er ook een geslachtsbepaling kan worden gedaan. Als dit niet goed zichtbaar is vanwege de ligging van jullie baby is dit helaas geen indicatie om opnieuw een onderzoek in te plannen. Deze echo wordt door alle zorgverzekeringen in Nederland vergoed binnen het basispakket.

Liggings-/groeiecho (30-35 weken)
Tussen 30-35 weken maken we een liggings-/groeiecho. Bij deze echo wordt nog eens extra gecontroleerd of het kindje in hoofd- of stuitligging ligt. Verder beoordelen we door metingen de groei van het kindje en op indicatie de hoeveelheid vruchtwater. Er zijn indicaties waarbij je vaker een groeiecho zult krijgen, bijvoorbeeld als je eerdere kindje groot of juist klein was. Maar ook als we op dit moment twijfelen over de groei van je kindje. We zullen dit tijdens de controles met je bespreken.

Waarom de Bron?

  • Persoonlijke en kleinschalig
  • Zorg op maat
  • Twee kleine teams voor locatie Diessen en Oisterwijk
  • Altijd direct een verloskundige aan de telefoon
  • Echo's in eigen praktijk
  • Spreekuren op flexibele tijden, ook 's avonds
  • Samenwerking met de ziekenhuizen MMC-v, ETZ en JBZ
  • Ingeschreven in kwaliteitsregister KNOV
Sluit Menu