Echo’s

Echo's

Karin, Pascalle, Triske, Evelien en Wietske zijn opgeleid als echoscopiste. Hierdoor is het mogelijk voor iedere zwangere om medische echo’s in onze eigenpraktijk te laten maken. Dit kan op onze hoofdlocaties in Diessen en Oisterwijk. Tijdens de zwangerschap wordt er op een aantal tijdstippen een echo gemaakt. Aan de hand van diverse soorten echo’s wordt de groei en de conditie van jullie baby beoordeeld. De vitaliteitsecho, de termijnecho, groei/liggingsecho worden in zowel Diessen als Oisterwijk uitgevoerd. ETSEO (13-weken echo) en TTSEO (20-weken echo) worden op onze locatie in Oisterwijk uitgevoerd.

Medische Echo's

Vitaliteitsecho (7-10 weken)

De vitaliteitsecho wordt gemaakt rond 8 weken zwangerschap. Het doel van deze echo is beoordelen of de zwangerschap er in aanleg goed uit ziet. Omdat de zwangerschap nog in een vroeg stadium is, is deze echo inwendig. Door middel van een inwendige echo kunnen we het kleine vruchtje toch al scherp in beeld brengen. Indien we hartactie zien, betekent dat voor nu dat het er goed uit ziet! Verder meten we het vruchtje op en kunnen we aan de hand hiervan een schatting geven van je zwangerschapsduur. bij een inwendige echo is het fijn indien je blaas leeg is. Hierdoor krijgen we een scherper beeld

Termijnecho (10-12 weken)
De termijnecho wordt bij een zwangerschapsduur van 10-12 weken verricht. Deze echo is in principe uitwendig, maar soms is de baarmoeder nog niet goed genoeg zichtbaar en maken we de echo alsnog inwendig. Het doel van de termijnecho is het definitief vaststellen van de uitgerekende datum. Dit doen we door het kindje opnieuw op te meten en te bereken hoever je precies zwanger bent. Ook bij deze echo kun je zelf het hartje duidelijk zien kloppen.

13 weken echo (ETSEO)
Vanaf 01-09-2021 kun je als zwangere kiezen voor de 13 weken echo (Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek). Deze wordt tussen 12+3 en 14+3 weken uitgevoerd. We voeren deze echo uit op onze locatie in Oisterwijk, maar kunnen jullie ook verwijzen naar een echocentrum of ziekenhuis in de regio. 
De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij jullie kindje. Je kiest zelf of je de 13 weken echo wilt. Je kunt laten onderzoeken of jullie kind een lichamelijke afwijking heeft. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten. 
Kijk op www.pns.nl/13-wekenecho voor meer informatie.

20 weken echo (TTSEO)
Je kunt voor het Tweede Trimester Structureel Echo Onderzoek kiezen en deze wordt uitgevoerd tussen week 18 tot week 21. Het liefst doen we de echo in week 19, dat is dus tussen 19 weken en 0 dagen tot en met 19 weken en 6 dagen van de zwangerschap. We voeren deze echo uit op onze locatie in Oisterwijk. Het doel van deze medische echo is om afwijkingen op te sporen bij jullie kindje. 

In Nederland wordt ongeveer 3% van de kinderen geboren met een aangeboren afwijking. Een deel van deze afwijkingen kan worden opgespoord met een structurele echo. De uitslag geeft geen garantie op een gezonde baby. Tijdens deze echo wordt ook de groei van de baby gemeten, de locatie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Indien je kiest om dit onderzoek te laten uitvoeren kun je, als dit gewenst is, vragen of er ook een geslachtsbepaling kan worden gedaan. Als dit niet goed zichtbaar is vanwege de ligging van jullie baby is dit helaas geen indicatie om opnieuw een onderzoek in te plannen. Deze echo wordt in Nederland vergoed door de rijksbegroting. Op https://www.pns.nl/20-wekenecho vind je uitgebreide informatie over de 20-weken-echo.

Liggings-/groeiecho (30-35 weken)
Tussen 30-35 weken maken we een liggings-/groeiecho. Bij deze echo wordt nog eens extra gecontroleerd of het kindje in hoofd- of stuitligging ligt. Verder beoordelen we door metingen de groei van het kindje en op indicatie de hoeveelheid vruchtwater. Er zijn indicaties waarbij je vaker een groeiecho zult krijgen, bijvoorbeeld als je eerdere kindje groot of juist klein was. Maar ook als we op dit moment twijfelen over de groei van je kindje. We zullen dit tijdens de controles met je bespreken.

PRETECHO´S 

Sinds 2023 is er ook mogelijkheid om pretecho´s bij de Bron te laten maken! Verloskundige en echoscopiste Rivka (Echopret aan Huis) maakt deze pretecho´s op donderdagavond op onze locatie in Oisterwijk. Je kunt onder andere kiezen voor een geslachtsbepaling of 3D-echo. 
Je kunt zelf direct een afspraak inplannen via deze link. 
 
Heb je liever een pretecho aan huis? Dan komt Rivka gewoon langs met haar mobiele echoapparaat. Meer informatie vind je op haar website “Echopret Aan Huis”
 
Veel kijkplezier! 

Waarom de Bron?