Thuis

thuis bevallen

In Nederland is er sprake van een unieke situatie waarin je thuis mag bevallen. Dit heeft onder andere met een drietal zaken te maken:

  • De zwangerschap en baring worden als een natuurlijk/fysiologisch proces gezien.
  • De Nederlandse verloskundigen zijn uitstekend opgeleid om bevallingen thuis te begeleiden en eerste opvang te bieden bij eventuele problemen.
  • De ziekenhuizen in Nederland zijn snel bereikbaar. Je kunt ervoor kiezen om thuis te bevallen omdat je in je eigen vertrouwde omgeving vaak goed kunt ontspannen, wat bevorderlijk is voor een goed verloop van de bevalling.

verloskundige en kraamverzorgster

Bij een thuisbevalling is één van ons aanwezig samen met een kraamverzorgster die ons assisteert. Na de bevalling zorgen we er samen voor dat alles wordt opgeruimd, je wordt gewassen en de baby wordt verzorgd. Je kan dan samen met je partner in je eigen bed rustig bijkomen en van je baby genieten. Wanneer er zich problemen voordoen tijdens of na de bevalling zullen wij de gynaecoloog of kinderarts consulteren en er voor zorgen dat je zo snel mogelijk in één van de ziekenhuizen terecht kan.

voorbereiding

Wanneer je kiest om thuis te bevallen moet je er rekening mee houden dat we wat werkruimte nodig hebben. Rondom het bed hebben we wat loopruimte nodig. Over de matras kun je aan die kant een beschermzeiltje leggen uit het kraampakket. Het is fijn als je het kraampakket binnen handbereik hebt staan en hier alles in laat zitten. Zo hebben wij snel alle spulletjes gevonden.
Je bed moet minimaal 80 cm hoog zijn, geteld van de grond tot bovenrand matras. Dit geldt voor iedereen, dus ook als je niet thuis bevalt. Je kunt het bed verhogen door klossen (te leen bij thuiszorgwinkel) of door kratjes/houten blokken onder de poten te zetten.

Houd er rekening mee dat het altijd onverwacht nodig kan zijn om naar het ziekenhuis te moeten gaan. Het is daarom nodig om vanaf 37 weken zwangerschap een vluchttas klaar te zetten met hierin kleding voor jezelf, toiletspullen en kleertjes voor de baby. Zorg ook dat het autostoeltje klaar staat.

Waarom de Bron?