Kinderwensconsult

Op het moment dat je overweegt zwanger te worden, zijn er al een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Denk bijvoorbeeld aan gezond eten, voldoende (water) drinken, niet (mee)roken, liever geen alcohol of dit beperken, geen drugs, goede nachtrust en natuurlijk voldoende lichaamsbeweging. Het wordt wel eens vergeten maar: dit geldt ook voor je partner!

Tevens is het zinvol om voor je zwangerschap al advies te vragen. We noemen dit preconceptioneel advies, ofwel een kinderwensconsult. Zo kun je informatie krijgen over een eventueel verhoogd risico op een kind met een aangeboren afwijking of op complicaties in de zwangerschap.

Tijdens dit consult wordt er uitvoerig gevraagd naar eventuele afwijkingen in je familie en in die van je partner. Ook krijg je adviezen over voeding of leefstijl. Soms is het raadzaam om, voordat je zwanger bent, onderzoek te doen naar dragerschap van bepaalde ziektes.

In sommige gevallen kan het belangrijk zijn om een bezoekje te brengen aan een geneticus (genetische counseling, bijvoorbeeld in geval van erfelijke aandoeningen in de familie).
Het is goed om informatie in te winnen als je een kinderwens hebt. Ook al duurt het misschien nog wel even voordat je echt zwanger wilt worden. Wil je meer informatie: ga dan eens naar www.zwangerwijzer.nl en doe de test.

Het kan ook zijn dat je al een tijdje probeert zwanger te raken en dat het helaas niet lukt. Neem dan altijd contact op met de huisarts, hij/ zij kan je hierover informeren en hiermee verder helpen of eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog. Kijk ook eens op: www.kinderwens.nl.